CMYK, RGB eller Pantone? Hvad er forskellen?

Har du nogensinde sendt en tryksag til et trykkeri, hvor trykkeren er vendt tilbage med: "Dine farver ligger i RGB, de skal være CMYK"? Eller har du bare undret dig over, hvad disse mystiske termer dækker over? Som grafiker er det vigtigt at vide: "hvad er forskellen på CMYK og RGB?" da de er vigtige for dine tryksagers kvalitet. Men for dig som skal have tryksagen, er det også vigtigt at kende bare en smule til det. Sender du noget afsted til tryk i forkerte farve-format, risikerer du uhensigtsmæssige farveændringer. 

CMYK - de trykte farver

CMYK er den farve trykkeriet trykker på papiret. Den består af en blanding af 4 farver: cyan, magenta, gul og sort. I trykmaskinen findes alle 4 farver, og i trykprocessen bliver de blandet procentvis til at matche de farver der er defineret i din PDF. Alt hvad du sender til tryk skal derfor være i CMYK farver. Ligger dine billeder alligevel i RGB, kan du få en grafiker eller trykkeriet til at hjælpe dig med konverteringen.  

cmyk

RGB - skærmens farver

RGB er de farver som din skærm består af. RGB består af rød, grøn og blå. RGB er lysets farver. Det vil sige at din skærm viser din specifikke farve ved at skrue op og ned for enten rød, grøn eller blå. Er alle farver fuldt tændt bliver skærmen hvid, er alle farver slukket, vises sort. Sender du billeder til tryk som er i RGB, vil de blive konverteret til CMYK af trykkeriet. Dette er ikke altid hensigtsmæssigt, da RGB indeholder mange flere farve-muligheder end CMYK. Derfor kan din farve let ændre karakter når den konverteres til CMYK. For at undgå at farven ændres radikalt, kan det være en god idé at få enten en grafiker eller trykkeriet til at ændre farverne manuelt. 

rgb

Pantone - når farven skal sidde lige i skabet

Pantone er en farveskala man bruger på trykkeriet. Det er en farve man har valgt til f.eks sit logo, hvor det er vigtigt at farven er korrekt. Man bruger en Pantone-farve for at undgå farveskift fra tryk til tryk. Når man bruger en Pantone-farve benytter man en Pantone-vifte som man vælger farven ud fra. Pantone-viften består af nogle færdigtrykte farver med et nummer på. Der findes også vifter der er forskellige alt efter hvilket papir du skal have trykt på: bestrøget eller ubestrøget. Farven afhænger nemlig også af papiret og hvor meget farve det suger. Når du har valgt din farve ud fra en Pantone-vifte kan du sende Pantone-nummeret til trykkeriet. Trykkeriet ved dermed lige præcis hvilken farve de skal putte i trykmaskinen. Pantone-farver er en færdigblandet "maling" fra Pantone. 

pantone farver

Kan jeg stole på min skærms farver?

Kort sagt: nej! Farvegengivelse er et helt kapitel for sig og det afhænger altid af din skærm. Er den kalibreret og gengiver den farver korrekt? Ser du en farve på din skærm som du kan lide, kan du aldrig være sikker på at den ser sådan ud når den bliver trykt. Som grafiker vælger jeg farver udfra mine Pantone-vifter for at sikre kvaliteten. Du kan også selv købe en vifte her.

 

Har du brug for hjælp?

Du er altid velkommen til at kontakte mig hvis du ønsker hjælp til dit grafiske design.